De 4 break-up stadier

Nikotinen leger med dine følelser og tager kontrollen over mange af dine handlinger. Afmagt, kontroltab og forvirring forbindes ofte med et ufrivilligt farvel til nogen – eller noget – man holder af. De overvejelser og tanker kan også opstå, når du skal af med din nikotinafhængighed.

Dit nikotin-BREAK-UP kan inddeles i forskellige stadier, som på mange måder kan sammenlignes med et toxic parforhold. På overfladen kan det virke trygt og omsorgsfuldt, mens det i virkeligheden er falsk, dominerende og usundt.

Det er en cirkulær proces, hvor du kan bevæge dig frem og tilbage mellem stadierne og opleve dem flere gange. Hvert stadie bringer dig tættere på dit mål om at afslutte din nikotinafhængighed.

Husk, at det er normalt at møde udfordringer undervejs, og Stoplinien er klar til at gribe dig, uanset hvor du befinder dig i dit BREAK-UP. 

Find det stadie du er i herunder og læs mere!

1

Erkendelse

Find ud af, hvor meget kontrol du har over dit forbrug, og hvordan nikotin påvirker dig.

Erkendelsestadiet handler ikke om, at du skal stoppe med det samme, men det hjælper dig med at forstå, hvordan nikotinen påvirker dig. Du opdager måske, at du ikke har så meget kontrol over dit forbrug, som du troede.

Er jeg afhængig?

Det kan være svært at tage det første skridt i et nikotin-BREAK-UP – særligt hvis du ikke har erkendt din afhængighed. For hvornår ved man egentlig, om man er afhængig?

En måde at blive klogere på din afhængighed er ved at udfordre dig selv. Prøv for eksempel at tage i byen uden en pakke smøger eller snus. Kan du gå en uge uden at vape? To dage uden at tage snus?

Hvis du opdager, at du tænker på det, når du ikke kan få det, kan det være et tegn på afhængighed.

Afhængighed kan vise sig på mange måder, både som humørsvingninger eller konstant lyst til en smøg eller en skive. Måske har du oplevet den samme følelse i et brud med en ekskæreste  – det føles, som om du ikke kan tænke på andet, både når du er alene eller sammen med venner.

Test din afhængighed på snusfornuft.dk

Hvad er afhængighed?

Nikotin skaber afhængighed – uanset om den kommer fra cigaretter, vapes, snus eller andre produkter. Det kan føles som et lækkert rush i starten, hvor du bliver forblændet af nikotinens evne til at forstærke følelsen af glæde, overskud og energi. Men den effekt vil aftage, og med tiden bliver nikotinen i stedet noget, som er nødvendigt for at opnå de samme følelser.

Ring anonymt til Stoplinien80 31 31 31 og få en snak om, hvordan du kan navigere gennem dine vaner og afhængighed.

Bryd de dårlige vaner?

Afhængigheden forstærkes, når nikotinen kombineres med vaner og rutiner. Du har lært din hjerne at forbinde indtaget af nikotin med bestemte:

  • Følelser (f.eks. uro eller glæde)
  • Ting (f.eks. kaffekoppen eller computerskærmen)
  • Personer (f.eks. venner eller kolleger)
  • Handlinger (f.eks. at holde pause eller feste)      

Det kan være svært at erkende, om du har brug for et nikotin BREAK-UP. Ligesom i ethvert andet toxic forhold forbindes nikotinen både med gode og dårlige følelser.

Hvis du opdager, at nikotinen ikke har stor kontrol over dig, er det alligevel en god idé at overveje, om det er tid til at sige farvel, før det bliver værre og begynder at lege med dine følelser. 

Hvis du erkender, at du er afhængig, er du så klar til næste step?

Du vil sandsynligvis opleve følelsen af savn, men bare rolig – det er en helt naturlig del af processen.

Du kan altid kontakte Stoplinien80 31 31 31, hvis du har brug for støtte eller vejledning.

Du kan også downloade appen XHALE, der hjælper dig med at sige farvel til tobak og nikotin. Gennem film, øvelser og gode råd fra eksperter hjælper appen dig, når trangen er sværest.

Download XHALE

2

Afsavn

Få styr på abstinenserne og find vej gennem følelserne af savn.

Med en afsked følger der ofte et stort savn. Det er i den her fase, hvor du mindes de gode tider og følelser, der blev forbundet med et hvæs, en skive eller et sug. Du glemmer nemt alt det negative og usunde ved din relation til nikotinen. Savnet gør det nemt at falde tilbage i de gamle vaner for at please abstinenserne.

I det her stadie er det vigtigt at huske på, hvorfor du har valgt at stoppe, og hvad du gerne vil opnå.

Det hjælper dig med at huske, hvorfor du ikke har brug for nikotin i dit liv, så du ikke falder tilbage i dit toxic forhold.

Hvad er abstinenser?

Abstinenser er de fysiske og mentale reaktioner, som opstår, når kroppen ikke længere får nikotin. Abstinenser er meget individuelle, men flere oplever generelt:

  • Rastløshed
  • Ubehag i kroppen
  • Humørsvingninger
  • Manglende overskud
  • Større appetit

Det kan virke voldsomt, hvis du ikke er forberedt på det. Derfor er det også helt okay at melde fra til en fest eller andre sociale arrangementer – især hvis du har brug for at fokusere lidt ekstra på dig selv i en periode. At trække sig lidt tilbage kan hjælpe med at mindske stress og skabe plads til at håndtere abstinenserne.

I starten kommer abstinenserne i intense bølger, men bølgen varer faktisk kun 3-7 minutter, før den forsvinder.

Og selvom savnet føles som om, du aldrig kan blive lykkelig igen, så når abstinenserne allerede deres maksimum efter 3 dage. Derefter aftager de gradvist og forsvinder næsten helt efter 3-4 uger.

Tag kontrol over abstinenserne

Det kan være en hjælp at finde på nogle afledningsmanøvrer, når abstinensbølgen raser:

  • Udsæt dit behov i 5-7 minutter, hver gang trangen opstår. Du kan eventuelt sætte en alarm.
  • Gå eller løb en tur – enten alene eller sammen med en ven.
  • Afled hænderne ved at tegne, male, hækle, strikke, scrolle på TikTok, snakke i telefon eller game med dine venner.
  • Afled tankerne ved at læse, lytte til podcasts, meditere eller høre musik.
  • Skab rod i vanerne – for eksempel ved at prøve en ny café eller bar, som du ikke forbinder med nikotinminderne.

Selvom abstinenserne er ubehagelige, er det et helt normalt tegn på, at din krop giver afkald på et toxic forhold. Når du er fri af afhængigheden, leger nikotinen ikke længere med dine følelser.

Nikotinerstatning kan være en hjælp

Det er de færreste, som kan komme igennem et nikotin-BREAK-UP uden hjælp. Mens venner, familie og professionelle rådgivere kan bruges som emotionel støtte, kan nikotinerstatning hjælpe med abstinenser i situationer, hvor det kan være svært at distrahere tankerne.

Hjælpemidler såsom tyggegummi, plastre og mundspray er ikke et setback. Faktisk øger de dine chancer for at blive nikotinfri – særligt hvis de kombineres med støtte og rådgivning.

Nikotinerstatning giver ikke det samme rush, men de mindsker abstinenserne og fjerner trangen.

På den måde får din krop mere ro til at håndtere de sociale og psykologiske konsekvenser af dit nikotinstop.

Nikotinerstatning er kun en midlertidig løsning. Når du føler dig klar, bør du overveje at trappe ned. Gradvis nedtrapning hjælper dig med at vænne dig til livet uden nikotin og reducerer risikoen for tilbagefald.

Du kan altid kontakte Stoplinien 80 31 31 31, hvis du har brug for hjælp til at finde gode værktøjer til at håndtere dit savn og abstinenser.

Du kan også downloade appen XHALE, hvor du løbende kan holde øje med, hvor meget du sparer, og hvordan dit helbred forbedrer sig.

Download XHALE

3

Frigørelse

Hold fast i dine fremskridt og vær klar på de sidste udfordringer

Frigørelsen betyder, at du har nået et punkt, hvor nikotinen ikke længere styrer dit humør og dine følelser. Du har overvundet den stærke afhængighed, og nikotinen har ikke længere den samme magt over dine handlinger og beslutninger.

Du udstråler en glow, som folk omkring dig bemærker. Nyd det – det har du sgu fortjent!

Når du er frigjort fra et toxic nikotinforhold, har du ikke længere behov for de følelsesmæssige quickfixes. Du bliver måske opmærksom på, hvordan nikotinen tidligere har holdt dig tilbage. Du oplever muligvis, at du har meget mere energi, overskud, tålmodighed, selvtillid, glæde eller bedre søvn.

Fejr dine sejre!

Følelsen af frigørelse kan opstå flere gange i dit nikotin BREAK-UP i takt med, at du overvinder forskellige milepæle, udfordringer og fristelser. Det kan være:

  • Den første dag uden nikotin eller abstinenser
  • Første gang du takker nej til en smøg, skive eller et hvæs fra en anden
  • Første gang i byen uden nikotinprodukter
  • Første nikotinfri uge eller måned!

Det er vigtigt at fejre de mange små sejre.

Tjek, hvor mange penge du har sparet, og beløn dig selv.

Beregn dit forbrug

Nikotintrangen kan stadig spøge

Selvom du har genvundet kontrollen, kan det være fristende at give nikotinen en chance igen. Måske tænker du: “Det var da ikke så slemt, var det?”

Husk, at det er som med en eks – du husker ofte kun tilbage på det gode.

Det er her, du skal holde fast i, hvorfor du stoppede, og huske, hvor sejt det er, at du er nået hertil. 

Selvom du er kommet langt, kan nikotinen stadig spøge i din hverdag og påvirke dine sociale og psykologiske abstinenser.

Det er helt normalt at få lyst til at købe en pakke, når du går forbi din lokale kiosk eller tankstation.

Det kan også være svært at slappe af, når du er ude med venner, koncentrere dig om en opgave eller falde i søvn. Hold fast i troen på, at du nok skal klare det, og nyd din frihedsfølelse.

Du kan altid kontakte Stoplinien 80 31 31 31, hvis du har brug for støtte eller vejledning undervejs

4

Fastholdelse

Husk, at tilbagefald er helt normalt. Du har allerede opnået meget, og savnet vil blive mindre med tiden.

I fastholdelsesstadiet er det vigtigt at huske på din motivation og holde fast i dine nye vaner for at undgå at falde tilbage i nikotinforholdet.

Måske drømmer du om at kunne ryge eller bruge snus en gang imellem. Men det er desværre meget få, der formår det uden at falde tilbage i gamle vanemønstre – lidt ligesom at falde tilbage i armene på en kompliceret flirt eller eks. Siden hvornår har det fungeret, at I bare ses casual en gang imellem?

Din omgangskreds kan måske tro, at du er helt over det, mens det stadig kan være en udfordring for dig. Husk, at hver dag uden nikotin gør trangen mindre og mindre.

Tilbagefald er normale

Hvis du oplever et tilbagefald, skal du ikke være for hård ved dig selv. Svipsere er helt normale, og en enkelt smøg eller et stykke snus skal ikke stå i vejen for dine fremskridt. 

Et nikotin-BREAK-UP er en proces – ikke en enkeltstående begivenhed. Mange vil opleve et tilbagefald, da det kan tage flere forsøg at gøre det fuldkommen forbi med nikotinen. Det er derfor vigtigt at tage alle erfaringerne med fra stadierne, så du kan komme tilbage på sporet.

Prøv at fokusere på alle de gevinster, du opnår ved at være stoppet: En sundere krop, bedre kondition, bedre økonomi og friheden ved ikke at være afhængig.

Du kan kontakte Stoplinien 80 31 31 31, hvis du har brug for at dele dit tilbagefald med nogen eller få gode råd til, hvordan du kommer videre herfra.