FAQ

Hvad er BREAK-UP?

BREAK-UP er sat i verden for at skabe en bedre forståelse af nikotinafhængighed og udbrede kendskabet til mulighederne for at få hjælp til nikotinstop blandt unge. Formålet er at formidle på en måde, der er relaterbar og kan hjælpe dem, der har svært ved at sætte ord på deres eget forhold til nikotinprodukter. Ambitionen er at gøre det nemmere for unge at dele deres følelser med deres omgangskreds, så de kan få støtte i deres nikotin BREAK-UP.

BREAK-UP sammenligner afskeden med nikotin med at slå op med en kæreste. Vi opdeler processen i fire følelsesmæssige stadier.

Læs mere om BREAK-UP stadierne

Stadierne minder på mange måder om de følelser, man forbinder med hjertesorg og ekskærester. For selvom det sjældent føles sådan i situationen, bliver det bedre med tiden, og man kan komme over på den anden side – både når det gælder kærlighed og nikotinafhængighed.

Hvordan hænger BREAK-UP og Stoplinien sammen?

BREAK-UP er udarbejdet af Stoplinien som en del af indsatsen for at informere unge om nikotinprodukter, afhængighed og mulighederne for at få hjælp til nikotinstop. Stoplinien, der er udviklet og drives i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, er et landsdækkende tilbud om rådgivning inden for nikotinafhængighed.

Når du sender en SMS eller ringer til os, vil det derfor være Stopliniens rådgivere, der står klar til at hjælpe dig. Rådgiverne er uddannede og erfarne fagpersoner, specialiseret i at vejlede i nikotinafvænning med udgangspunkt i den enkeltes behov og oplevelser. Rådgivningen følger Kræftens Bekæmpelses koncept for individuel rådgivning.

Er der overhovedet andre unge, der bruger rådgivningen?

Du er ikke alene! Mange andre unge sidder med præcis de samme tanker som dig. Heldigvis har mange af dem haft positive erfaringer med Stopliniens rådgivning. Alene i 2023 talte Stopliniens rådgivere med hundredvis af unge. Du kan både læse om og lytte til andre unge, der har haft succes med at sige farvel til nikotinen med støtte fra Stoplinien.

Læs andres break-up historier

Hvad sker der, når jeg sender en SMS?

Når du sender en SMS med “BREAKUP” til 1231, modtager du først en bekræftelse. I løbet af de følgende 1-3 hverdage vil du blive ringet op af en rådgiver fra Stoplinien, som er klar til at hjælpe dig med det, du har brug for i din nuværende situation.

Hvad sker der, hvis jeg ikke tager telefonen, når I ringer?

Vi ved, at dagene kan være travle, og at det måske ikke altid passer, når rådgiverne ringer til dig. Det er helt i orden! Hvis du ikke tager telefonen første gang, vil vores rådgiver ringe tilbage et par gange og efterlade en besked på din telefonsvarer den tredje gang. Herefter kan du altid ringe tilbage på 80 31 31 31 eller sende en ny SMS med teksten “BREAKUP” til 1231, når du føler dig klar til en samtale.

Hvad sker der, når jeg ringer?

Du vil blive mødt af en rådgiver, der er interesseret i dig og dine behov. Rådgiveren vil spørge ind til, hvorfor du ønsker at stoppe med at bruge nikotinprodukter, og hvordan dine nuværende vaner ser ud. Sammen vil I finde de rigtige værktøjer, der kan hjælpe dig med dit nikotin BREAK-UP.

Hvad gør jeg, hvis jeg fortryder og ikke vil snakke alligevel?

Hvis du fortryder, at du har sendt en sms med “BREAKUP” til 1231, er det helt i orden. Du kan enten sige det til rådgiveren, når du bliver ringet op, eller blot lade være med at tage telefonen. Vi bliver ikke sure. Du kan altid sende en ny sms, når du er klar til en snak.

Vi ved, at det kan være et stort skridt at række ud til andre. Men det mest værdifulde skridt er erkendelsen af din afhængighed.

Læs mere om erkendelsesstadiet

Måske kræver det nogle forsøg på egen hånd, før du føler behov for at række ud til venner eller vores rådgivning. Find det, der passer bedst til dig, og husk, at vores rådgivere er tilgængelige, når du er klar.

Hvad hvis jeg ikke har lyst til at fortælle det til mine venner eller familie?

Det behøver du ikke. Hvis du har behov for støtte, men ikke ønsker at dele din nikotinafhængighed med venner og familie, kan anonym rådgivning være et virkelig godt alternativ. Måske er din målsætning at kunne dele det med venner og familie i fremtiden? Eller du kan ende med at blive en support for dine egne venner, der måske sidder med de samme problemer.

support din ven